Нове збалансоване меню, культура харчування та контроль якості – такі зміни обіцяє реформа шкільного харчування в Україні.
Згідно з нововведеннями, у дитячому меню обмежено кількість солі, цукру, жирів тваринного походження, а також вживання соків. У нове меню не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі та цукру.
Також зменшено норми споживання хліба та картоплі. Натомість має бути більше молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Зросли норми щодо рослинного та вершкового масла. Поступово необхідно зменшувати споживання напоїв зі значним вмістом цукру.
Нове шкільне харчування – це проєкт з покращення культури харчування у школах України, заснований кулінарним експертом Євгеном Клопотенко.
Із метою відпрацювання готування страв за збірником кухарі закладів дошкільної та загальної середньої освіти підвищували свою професійну майстерність 04 та 11 грудня 2021року на базі Державного навчального закладу «Черкаське вище професійне училище» у м. Черкаси.
Навчання складалось із теоретичної та практичної частин.
За програмою курсів практичне відпрацювання — готування страв зі збірника рецептів для шкільних їдалень від відомого в Україні кухаря Євгена Клопотенка, зокрема приготування десертів, страв із м’яса та риби.
Кухарі мали змогу ділитись враженнями і пропозиціями від нових рецептів, адже деякі страви від Євгена Клопотенка уже є в шкільних меню.
Із 1 січня 2022 року ми будемо вводимо нове меню для наших дітей за збірником рецептів Євгена Клопотенка.